Sebezáchrana z ledu

Při zimních radovánkách na rybnících a řekách se může komukoli z nás stát, že se náhle bez varování octne po krk v ledové vodě. I proto třebíčtí záchranáři na promrzlé nedělní dopoledne připravili ukázku, jak sobě nebo jiným v takovém případě pomoci. Pro ty, kteří se nemohli přijít podívat, přinášíme krátké shrnutí sebezáchrany.

Prevence
Pokud plánujete, že se budete pohybovat na zamrzlé vodní ploše, vždy si s sebou vezměte náhradní suché oblečení zabalené alespoň v igelitové tašce.
Nevstupujte na led, o němž si nejste jistí, zda Vás unese. Pro unesení jednoho člověka je třeba, aby led byl tlustý aspoň 5 centimetrů.

Pokud pod Vámi led začne praskat, lehněte si a odplazte se směrem odkud jste přišli. Plazící se člověk skvěle rozkládá svou váhu po větší ploše a unese ho i tenčí led.

Někdy ale člověku štěstí nepřeje a led se pod ním i přes opatrnost proboří. Co pak?

Nepanikařte!
Pád do vody neznamená automatický konec. Člověk v ledové vodě vydrží přibližně dvě minuty, než ztratí cit v rukou, a záchrana se stane obtížnější. Využijte této doby co nejlépe!

Pomocí kopů nohama se po předloktích vyplazte zpět na led, po kterém jste přišli. Využijte všech zmrazků na ledu jako chytů pro lepší oporu. Je třeba se nevzpírat na dlaních, led Vás pak hůře unese!

Jakmile to bude možné, pokuste se dostat bokem ven jednu nohu. Jakmile získáte oporu, válením se dostaňte z vody ven. Po odvalení se na pevnější led se co nejdříve převlečte do suchého oblečení a zvažte, zda zimní radovánky pro tento den již neukončit.

Tak si nenechme zkazit zimu!

Šalbaba Vojtěch Čtvrtek 19. Únor 2015 22:21

Komentáře:

U tohoto článku byly komentáře uzamčeny.